• Ik stop er mee!

  14 september 2016

  Beste mensen,

  Vijf jaar geleden besloot ik om iets nieuws te gaan proberen. Ik wilde mijn oude hobby fotografie weer oppakken en daar iets meer mee gaan doen: mijn creativiteit te gelde maken met een eigen onderneming als fotograaf. Ik investeerde in een opleiding en apparatuur en maakte reclame om mijzelf aan te prijzen als fotograaf voor portretten, bruiloften en feesten. Ik had er ontzettend veel zin in. Ik moet ook zeggen dat het maken van foto's en reportages me ook goed af ging. Ik maakte veel mooie foto's en merkte dat het gaandeweg steeds beter ging. In eerste instantie maakte ik vooral foto's van mensen in mijn omgeving die een portretserie wilden of gingen trouwen. Een enkele keer kwamen er mensen die me vonden via internet, facebook of een advertentie. Heel leuk om mooie foto's bij de klanten af te leveren. De vraag bleef echter te veel achter naar mijn zin. Wat daarvan de precieze reden is laat zich raden, maar de oorzaak zal vooral gezocht moeten worden in het feit dat veel mensen zelf foto's maken of er een goedkoper alternatief is in hun omgeving. Had ik in eerste instantie de ambitie om als fotograaf mijn inkomen te verdienen bleek gaandeweg dat dit er niet van ging komen. Ik stelde mijn ambities bij en hoopte een leuke bijverdienste er aan over te houden. Ook dat viel tegen, de investeringen kon ik nauwelijks terug verdienen. Verder merkte ik dat ik een grote druk ervaarde om een goed resultaat af te leveren. Ik vond dat het resultaat van de foto's voor de klant zo perfect mogelijk moest zijn. Daarbij vind ik dat ik veel creatief talent heb, maar moet ook toegeven dat ik niet echt zakelijk ben. Het onderhandelen over de kosten is niet echt mijn ding.

  Ik vind het ontzettend jammer maar ik moet er aan toegeven dat het ondernemerschap niet is geworden wat ik ervan verwacht had. Ik heb er heel veel energie in gestopt maar het rendement bleef achter. Die energie kan ik goed gebruiken voor mijn gezin. Ik zal foto's blijven maken, want dat vind ik nog steeds heel leuk, maar niet meer in opdracht. Ik blijf tot eind van dit jaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel om lopende opdrachten goed af te ronden. Nog geldige cadeaubonnen blijven  geldig. Daarvoor blijft een verplichting voor mij. Wacht echter niet meer te lang om ze te verzilveren.

  Ik laat mijn website voorlopig nog bestaan als zijnde een tentoonstelling van mijn beste foto's, de facebookpagina zal in ieder geval verdwijnen.

   Ik wil al mijn klanten bedanken voor het vertrouwen dat ze in mij stelden.

  Met vriendelijke groet, Roland Versteegden

  Lees meer >> | 1 Reactie | Reageer | 313 keer bekeken

 • Vroom en Dreesman

  20 februari 2016

  V & D is afgelopen week failliet gegaan. De tijden veranderen snel. De toekomst is kopen via internet. Voorheen had je iets nodig, ging naar wat winkels (V&D hoorde daar vaak ook bij) en vergeleek wat en kocht het product. Hiermee was je wel wat meer tijd, geld en moeite kwijt. Er naar toe rijden, parkeergeld betalen en een middagje stad. Hoe anders is het nu: Je gaat naar google, surft wat. Je leest enkele reviews en eventueel een product test. Daarna laat je een site de beste prijs uitzoeken. Je bestelt en betaalt online en een dagje later wordt je aankoop bezorgd. Ik moet eerlijk zeggen dat ik pas nog in een fysieke winkel een lens heb bekeken, thuis ben gaan vergelijken met google en tot de conclusie kwam dat ik via een internetwinkel € 145,- goedkoper uit was op een lens van € 850,-. Dan is de keus snel gemaakt. De commerciële wereld verandert erg snel, ook voor het beroep van fotograaf. Er zijn (gratis!) fotobewerkingsprogramma's of app's die met een simpele bewerking van een matig amateurplaatje een mooie foto maken. Het is aan de professionele fotograaf om creatief te zijn je kwaliteit te laten gelden, of je moet het heel anders gaan doen in deze snel veranderende wereld.

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 371 keer bekeken

 • Instagram

  13 november 2015

  Ik heb Instagram ontdekt. Ik heb ongeveer een maand geleden wat foto's ge-upload van mijn reis naar Zuid Afrika. Tot mijn verwondering kreeg ik daar likes op vanaf de hele wereld! Nog niet veel, maar het valt wel op dat andere mensen dan mijn vrienden op Facebook mijn foto's zien. Misschien wordt ik toch nog ontdekt! Daarbij is het zo dat het op Instagram echt om de plaatjes draait Sinds een maand upload ik eigenlijk iedere dag een foto. Dat zijn de afgelopen maand vooral foto's van wild uit de wildparken in Zuid Afrika, maar ik ben van plan om binnenkort ook meer van mijn andere werken te laten zien. Dus ik deel dit bericht nog wel op Facebook, maar dat is al lang niet meer mijn favoriet Social Media-kanaal. Bekijk hier mijn Instagrampagina.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 219 keer bekeken

 • Nieuwe lens

  23 oktober 2015

   

  Eindelijk weer tijd voor een blog: Recent teruggekeerd van een vakantie in Zuid Afrika. Je ontkomt er als fotograaf uiteraard niet aan om het gespotte wild op de safari's in de wildparken zo goed en nauwkeurig mogelijk vast te leggen. Ik neem op vakanties echter meestal niet mijn dure camera mee, maar zeg maar mijn reservecamera. Om wild goed in beeld te krijgen heb je echter wel een lens nodig met een behoorlijk zoombereik. Dus voor de vakantie nog een nieuwe lens gekocht met een bereik tot 300mm. Ik was best trots op mijn nieuwe lens, maar terwijl ik in het Krugerpark mijn lens op de eerste olifanten richtte viel het mij al snel op dat die lens van mij niet echt bijzonder was. Deze viel in het niet bij wat anderen uit hun huurauto's en gamedrive terreinauto's staken. Achteraf vind ik mijn foto's echter wel geslaagd, ondanks dat er altijd baas boven baas bestaat. Klik hier voor een impressie.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 229 keer bekeken

 • Gevaarlijke gek

  17 mei 2015


  Ik heb de behoefte om het voor iemand op te nemen. De man met het fototoestel die de val veroorzaakte van wielrenner Daniele Colli in de massasprint van de 6e etappe van de Giro d'Italia afgelopen donderdag. Er onstond een grote valpartij en Colli brak hierbij zijn bovenarm. Toen men in de gaten kreeg dat Colli in de sprint een fotocamera geraakt had en daardoor ten val kwam gingen verslaggevers en social media helemaal los. Er werd gesproken van een gevaarlijke gek, zotte dwaas en imbecille con fotocamera. In werkelijkheid een brave burger, eigenaar van een fotowinkeltje in Florence, die een uitstapje maakte naar de aankomst van een Girorit. Hij had zich met honderden andere toeschouwers achter de afrastering opgesteld en wilde net als al die andere honderden toeschouwers een paar foto's van de wielrenners maken. Op de bijgesloten video is te zien dat zeer velen de armen over de afrastering hebben gestoken om met hun mobieltjes en camera's een shot van de renners op te vangen. Dat de man die de renner raakt een gevaarlijke gek wordt genoemd, maakt van al die honderden andere mensen dus ook gevaarlijke gekken? Nee, een gevaarlijke gek met een fototoestel is de man op de foto hieronder. Dat is volgens mij van een geheel andere orde.

  Foto: Photonews

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 249 keer bekeken

 • Accu

  19 april 2015

   

  Citytrip in zuid-Europa. Prachtig licht. Een ontzettend fotogenieke locatie. Einde van de dag. Het gouden uur is aangebroken. Het licht in de stad is op zijn best. Ik heb al veel foto's geschoten. Het icoontje van de lege accu op mijn camera gaat branden. Even accu wisselen.....Oeps, mijn reserveaccu ligt nog in het appartement! Ik ben dus genoodzaakt verder met mijn telefoon foto's te maken. Maar ja, hoe goed de huidige telefoons ook foto's maken, ze halen het bij lange na niet bij een spiegelreflex. Zoiets zal mij niet gebeuren als ik professioneel een shoot moet doen, maar op vakantie ben ik blijkbaar toch wat meer laid-back dat me zoiets overkomt. De volgende dag heb ik wel gezorgd voor volle accu's. Klik hier voor een impressie.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 222 keer bekeken

 • Technologie

  29 maart 2015

  In de huidige veranderende wereld speelt de technologie een grote rol. Door elkaar snel opvolgende verbeteringen in de technologie verandert er ook veel in de fotografie. Fotografie is voor iedereen bereikbaar en niet meer alleen de expertise van iemand die zich fotograaf noemt. Fotograferen gaat tegenwoordig zelfs vrij goed met een telefoon! Ook compact en systeemcamera's zijn tegenwoordig zo goed, dat ik me wel eens afvraag waarom ik nog met een spiegelreglexcamera fotografeer. Ik hou het daar voorlopig toch bij. Fotograferen met een automaat is toch iets zoals fietsen met een electrische fiets. Het is geen fietsen maar je komt er toch mee van A naar B. Fotograferen met de spiegelreflex geeft voor mij (nog) het beste resultaat. Voorlopig wel...

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 313 keer bekeken

 • Oorlogsfotograaf

  4 maart 2015

   

  Tijdens mijn kortstondige carrière als hulpverlener in een ontwikkelingsland heb ik eens een fotograaf ontmoet. Hij was zogenaamd embedded in "mijn" hulpverleningsteam van Memisa voor noodhulp in het door genocide getroffen Rwanda in 1996. Ik weet nog dat hij als jonge beginnende oorlogsfotograaf niet tegen zijn ouders had gezegd dat hij naar Rwanda ging, omdat zij hem dan zouden hebben tegengehouden. HIj werkte destijds freelance voor oa de Volkskrant. Nu ik zelf met een carrière als fotograaf bezig ben heb ik nog wel eens aan hem gedacht. De romantische gedachte om als jonge fotograaf naar een oorlogsgebied af te reizen om daarna in het westen de beelden te laten zien van die verderfelijke wereld van oorlog met al dat menselijke leed. Ik heb dus maar eens gegoogeld en heb hem gevonden: zijn serie over Rwanda staat ook nog op zijn website: http://www.ariekievit.com/ . Ik sta zelf niet op de foto's, maar achter de fotograaf. Waarschijnlijk toen al jaloers, maar nu zeker getuige zijn werk op zijn website.

  Lees meer >> | 5 Reacties | Reageer | 327 keer bekeken

 • Fotograaf of fotografe?

  6 februari 2015

  Sinds ik zelf bezig ben met mijn fotografiebedrijf valt het mij op dat er ook zeer veel vrouwen zijn die zich als fotograaf presenteren. Ik vraag me daarom ook wel eens af of fotografie over het algemeen meer iets is voor mannen of voor vrouwen. Met andere woorden: Is de man of vrouw beter in fotografie? Mannen hebben de naam visueel ingesteld te zijn en vrouwen hebben meer met emotie. In die zin kan de man dus betere plaatjes maken en legt de vrouw dan meer emotie en gevoel in de foto? De beste fotograaf zal ongetwijfeld degene zijn die deze twee kan combineren. Misschien zijn er aandachtsgebieden in de fotografie die een meer mannelijke blik vragen en andere die een meer vrouwelijke blik vragen. Ik vroeg het me gewoon af, wetenschappelijk onderzoek is niet nodig.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 197 keer bekeken

 • Israel Kiek

  20 januari 2015


   

  Ik had me nog nooit afgevraagd waar "kiekje" voor een foto vandaan komt. Ik kwam onlangs echter een artikeltje tegen in Quest waarin de herkomst van kiekje wordt uitgelegd. Het blijkt zijn oorsprong te hebben in de Leidse fotograaf Israel Kiek die leefde van 1811 tot 1899. Afgezien van ander werk zoals vooral het maken van portretten voor carte de visite maakte hij vaak groepsportretten van leidse studenten. Deze werden vaak 'nachts en in dronken toestand (de studenten) gemaakt en meestal in spontaan bedachte poses. De studenten noemden de foto's "kiekjes" naar de naam van de fotograaf. Ziehier het ontstaan van Kiek in mijn bedrijfsnaam.

  Lees meer >> | 1 Reactie | Reageer | 293 keer bekeken

 • Meer blogs >>